woensdag 9 januari 2013

Zandkoekjes, ouderwets maar o zo lekker!

Dit weekend weer eens ouderwetse zandkoekjes gebakken. De geur van zelf gebakken koekjes in huis zorgde ervoor dat 3 kinderen naar beneden kwamen, want hun huiswerk was ineens niet belangrijk meer.
Toen we ze konden proeven, bedacht ik me dat het eigenlijk zo stom is om koekjes te kopen!
Het was niet moeilijk om te maken, het was heel ontspannend om te doen en het resultaat is oneindig veel lekkerder dan gekochte exemplaren. Bovendien kun je zelf variéren door balletjes te maken van het deeg of uit te rollen en met uitsteekvormpjes koekjes te maken. Door citroenrasp toe te voegen, vanille-extract of kaneel. Door zelf je fantasie te gebruiken.
Vandaag waren de koekjes alweer op. Dus heb ik deeg gemaakt en balletjes gedraaid terwijl de Groene Mac & Cheese in de oven stond. Nadat die uit de oven ging, konden de koekjes er meteen in. Wat een effectief gebruik van de oven toch weer.

Zandkoekjes

Ingrediënten:
200 g gebuild tarwemeel (klassiek wordt bloem gebruikt, maar gebuild tarwemeel is gezonder en net zo lekker)
150 g wajang-margarine op kamertemperatuur (klassiek wordt roomboter gebruikt maar dat mis ik niet in smaak)
100 g rietsuiker (klassiek wordt witte basterdsuiker gebruikt maar rietsuiker heeft meer smaak)

Bereidingswijze:
• Oven voorverwarmen op 200°.
• Bakplaat bekleden met bakpapier.
• In een ruime kom bloem/meel mengen met boter en suiker. 
• Lekker kneden tot het een samenhangend deeg is geworden. 
• Deeg verpakken in plasticfolie en in de koelkast laten rusten. Ca. 30 minuten.
• Van het deeg balletjes draaien van gelijke grote en op de bakplaat leggen. Let op dat ze platter worden in de oven! Dus niet al te dicht bij elkaar leggen.
• Ca. 20 minuten in de warme oven bruin laten worden. Als je de koekjes donkerder wilt, moet je ze iets langer in de oven laten. Ze kunnen niet in elkaar ploefen omdat er geen rijsmiddel in zit dus kijk af en toe even of de koekjes zijn zoals jij ze graag wilt hebben.

Wat is er nu lekkerder dan sojaccino (Bambu met opgeklopte, gezoete sojamelk) en een vers, geurend zandkoekje uit eigen oven?

Geen opmerkingen: