zondag 20 januari 2013

Koken uit de Kast

Geen boodschappen gedaan gisteren. Dat betekent koken uit de kast vandaag. Geen ramp, want ongemerkt wordt de voorraadkast steeds voller en voller en koop je steeds maar weer voor vandaag of morgen en gebruik je die voorraad nooit.
Een goede reden dus om een keer geen boodschappen te halen en te "overleven" op de voorraadkast.



Wortel-kokossoep


Ingrediënten:
1 el olijfolie
1 ui
2 cm gember, geraspt
800 g (winter)wortels
een paar stengels bleekselderij
1 grote aardappel
1 liter groentebouillon
zwarte peper uit de molen
1 pakje kokosmelk

Bereidingswijze:
• Verhit de olie zachtjes. Voeg de gesnipperde ui en geraspte gember toe en laat in ca. 5 minuten zachtjes fruiten.
• Snijd de wortel in schijfjes of blokjes, de bleekselderij in halve maantjes en de aardappel in blokjes.
• Voeg de overige groente toe aan de ui en laat opwarmen. Roer het geheel goed door.
• Voeg de kokendhete bouillon toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.
• Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de soep ca. 30 minuten zachtjes koken.
• Zet de pan van het vuur af, maal flink wat peper over de soep en pureer het geheel met een staafmixer of in een blender.
• Zet terug op het vuur en roer de kokosmelk erdoor en breng opnieuw aan de kook.

Dien op en strooi wat verse peterselie over de soep of koriander of neem gedroogde kruiden.

Lekker met geroosterd brood dat nog in de broodtrommel oud ligt te worden of met afbakbroodjes of een stokbrood als je dat liever hebt.
Wij hebben ervan gesmuld en ik heb tenminste die winterwortels gebruikt die al een poos als voorraad lagen. De kokosmelk stond ook al zolang in de kast. En die bleekselderij had ik anders weg moeten gooien, want een paar dagen langer had het niet overleefd.

Koken uit de Kast geeft een goed gevoel!

Geen opmerkingen: