maandag 14 januari 2013

En toen ging het toch anders...

Klaar om het gerecht "Risotto met tomaat en mozzarella" uit mijn kookboek Veg! te maken. Ik zoek het gerecht op en lees: "Als je tomatensaus in de koelkast hebt staan, is dit een van de makkelijkste risotto's die je kunt maken". Oei, tomatensaus... Zie blz. 366 staat er nog. Ik blader naar die bladzijde en lees dat de tomaten ongeveer een uur in de oven moeten, daarna af moeten koelen en vervolgens door de roerzeef... Tja, dat had ik niet in mijn tijdsplanning.
Wat nu?
Ik lees dapper het recept:

Risotto met tomaat en mozzarella
bron: Veg! River Cottage kookboek

Ingrediënten:
750 ml groentebouillon
grote klont boter
1 ui, gesnipperd
250 g risottorijst
ongeveer 200 ml saus van tomaten uit de oven (zie recept verderop in het kookboek)
1 bal buffelmozzarella, in stukken gescheurd of gesneden
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze:
Breng de bouillon aan de kook in een pan en laat zacht koken. Houd het vuur laag.
Smelt de boter in een grote pan op middellaag vuur. Doe de ui erin en fruit 8-10 minuten tot deze zacht is. Voeg de rijst toe en bak al roerend een paar minuten mee.
Nu voeg je steeds een kwart van de bouillon toe. Roer veel en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige kwart is geabsorbeerd. na ongeveer 25 minuten moet alle bouillon gebruikt zijn en moet de rijst gaar zijn, maar ook nog een kleine kalkachtige bite hebben.
Roer de tomatensaus erdoor en laat nog een paar minuten meekoken, tot alles gloeiend heet is en haal van het vuur. Roer er wat zout en peper door en de mozzarella. Laat de risotto met het deksel op de pan een minuutje staan en roer dan de smeltende mozzarella erdoor, maar niet te grondig - je wilt ook nog smeltende kaasdraden zien tijdens het eten.
Dien op met een flinke scheut olijfolie eroverheen en met wat rucola erbij, als je wilt.

NEE! Dat gaat het niet worden. Ik moet jongste dochter nog ophalen van de zaalhockey-training en het is al veel te laat om zo'n langdurend recept te maken. Nieuw plan: tomatenrisotto à la Koken met Karin, omdat die in de oven gaar wordt en ik dan ondertussen de jongste op kan halen.

Tomatenrisotto
bron: Koken met Karin [handboek oven]

Ingrediënten:
300 g arboriorijst (of een ander soort risottorijst)
900 ml groentebouillon (gemaakt van Marigold bouillonpoeder)
1 blik tomatenstukjes 400 g
1 rode ui
1/2 tl chilivlokken (of meer als je dat lekker vindt)
1 el balsamicoazijn
2 el tomatenpuree
200 ml rode wijn
6 takjes basilicum (alleen blaadjes gebruiken)
50 g parmezaanse kaas
zout & peper uit de molen

Bereidingswijze:
• Oven: 180°
• Verhit 1 el olijfolie in de ovenschaal op het fornuis. Voeg de chilivlokken en gesnipperde ui toe en laat op middelhoog vuur de ui glazig worden en lichtbruin.
• Doe de tomatenstukjes in een kom en voeg balsamicoazijn, fijngesneden basilicum, zout en peper toe en laat de smaken samenvoegen.
• Maak de groentebouillon van kokend water en de bouillonpoeder. Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door.
• Voeg de arboriorijst toe aan het uimengsel en laat glazig worden op hoog vuur.
Blus af met de wijn.
 Voeg direct alle bouillon toe en breng opnieuw aan de kook. Zet daarna in de voorverwarmde oven.
 Na 15 minuten voeg de tomatenstukjes toe en roer goed door. Zet terug in de oven voor nogmaals 10-15 minuten.
 Roer tenslotte de parmezaanse kaas erdoor. Laat nog 5 minuten staan in de nog warme oven. Roer nogmaals door en dien op.

Lekker met gekookte broccoli!

Geen opmerkingen: