zaterdag 5 januari 2013

Béchamelsaus die niet kan mislukken

Wat een verrukking om nooit meer spierpijn te hebben van het maken van een roux. Deze béchamelsaus heeft dezelfde ingrediënten en hetzelfde eindresultaat maar met véél minder moeite gemaakt!
Zelf maak ik de saus altijd met ongezoete sojamelk, omdat deze melk heel romig is maar met heel weinig calorieën en zonder dierlijke vetten.
Uiteraard kun je altijd kaas toevoegen als de saus klaar is voor een kaassaus of tuinkruiden voor een kruidensaus.

Béchamelsaus die niet kan mislukken

Ingrediënten:
500 ml melk (sojamelk ongezoet, volle melk of halfvolle)
50 gr (spelt)bloem
50 gr (room)boter
mespunt cayennepeper
zout, peper

Bereidingswijze:
• Doe koude melk, bloem en boter in een steelpan en zet op een matig vuur. 
• Met een garde voortdurend roeren tot het geheel kookt. 
• Cayennepeper toevoegen en evt. zout en peper naar smaak. 
• Laat zachtjes koken tot de bloem gaar is (ca. 10 minuten). Als de saus in een ovenschotel gaat hoeft dat niet.

Gebruikstips:
Ik gebruik deze saus op mijn beroemde spinazie-pasta-ovenschotel. Deze ovenschotel is favoriet bij de kinderen en makkelijk, snel en gezond.
Ook zit deze béchamelsaus altijd op onze lasagne-schotels. Maar ook lekker als sausje op de bloemkool of broccoli.

Geen opmerkingen: