vrijdag 4 januari 2013

Beste vegetarische bolognesesaus

Vandaag staat op ons weekmenu: Pasta met zelfgemaakte bolognesesaus en spruitjes.
Deze bolognesesaus is werkelijk subliem, al zeg ik het zelf. Zelf bedacht in een poging iets te maken van bolognesesaus zonder vlees. Dat is moeilijk, want vegetarisch gehakt vind ik niet zo smakelijk en haalt het bij lange na niet bij gebraden vleesgehakt. Maar met onderstaand recept verzeker ik je dat je alle lof binnenhaalt van de meest verstokte vleeseters!

Vegetarische bolognesesaus

Ingrediënten (4 personen):
2 el olijfolie
2 middelgrote uien (rode of witte)
250 g biologische kastanje-champignons
2 el tomatenpuree
2 blikken biologische tomatenstukjes
100 g walnoten
chilivlokken
zout
peper
gerookte paprikapoeder (te koop bij Dille & Kamille)
kaneelpoeder
kruidnagelpoeder
peterselie
basilicum
gedroogde oregano

Bereidingswijze:
• Verhit 1 el olijfolie in een wok- of hapjespan. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in de verwarmde olijfolie op middelhoog vuur. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen.
• Rooster ondertussen in een koekenpan de walnoten. Als ze mooi van kleur zijn mogen ze afkoelen.
• Snipper de uien en voeg ze toe aan de bruingebakken champignons. Pas op dat de champignons nog steeds wat sappig zijn voor een beter resultaat van je saus.
• Voeg zout, peper, chilivlokken, kaneel, kruidnagel, peterselie en oregano naar smaak toe.
• Laat het geheel bakken op middelhoog vuur en voeg evt. nog een eetlepel olijfolie toe tegen het aanbakken. Als de uien glazig zijn mag de tomatenpuree erbij. Roer goed en laat de tomatenpuree zachtjes even meebakken, zodat de zurige smaak van de tomaten eraf gaat.
• Voeg de inhoud van de blikken tomatenstukjes toe. Roer goed en laat het geheel sudderen op laag vuur als het aan de kook is gekomen.
• Ondertussen kun je de pasta koken en de spruitjes of andere groene groente naar smaak.
• Als de pasta bijna gaar is, voeg je de basilicum toe en pureer je de saus samen met de geroosterde walnoten. Naar smaak kun je dit fijn of grof pureren.

Direct serveren met de pasta en de spruitjes. Of met welke andere groene groente dan ook, want dat moet natuurlijk wel voor de kleur op je bord! Eet smakelijk.


Geen opmerkingen: