vrijdag 25 januari 2013

Pasta-party!

Hoera! Het is vrijdag. Het is buiten koud en de kinderen komen verkleumd binnen. Lekker warm worden met een kop thee. De verwarming staat aan en ze zijn snel weer warm. Om het begin van een weekend te vieren, hebben we meestal op vrijdag een PPP-dag. Pasta, pizza of patat. Vandaag dus pasta.
Ik maak twee verschillende soorten pasta klaar: pappardelle en trottole. Een lange en een korte pasta dus.
Daarbij op verzoek een rode saus, zonder stukjes. En een formaggi-saus, met mozzarella en gorgonzola.
Om aan de dagelijkse groente te voldoen maak ik er diepvries-spinazie bij warm. Lekker makkelijk voor mij en lekker volgens de kinderen. Win-win dus!
Voor de kinderen nog wat gebraden soepballetjes en voor mezelf nog wat vegetarische balletjes van Tivall. Gebraden met een tikje tomatenketchup, want dat geeft altijd zo'n lekker korstje aan de balletjes.
Maar dan kan ik het toch niet laten en maak mijn eigen pesto. Dat is onovertroffen en niet vergelijkbaar met die groene drab uit een potje. En eigenlijk zo gemakkelijk.

Pesto, zelfgemaakt

Ingrediënten:
1 plantje basilicum*
1 teentje knoflook*
50 g pijnboompitten
4 el olijfolie, of meer indien nodig
1/2 tl zeezout
50 g gemalen parmezaanse kaas
* bij mij biologisch

Bereidingswijze:
• Doe in een keukenmachine of hakmolen die bij je staafmixer hoort de volgende ingrediënten: ca. 4/5 van de pijnboompitten, knoflook, zeezout, en olijfolie. Maal het geheel tot een mooie gelijkmatige samenstelling zonder het tot prut te malen.
• Voeg de blaadjes van het plantje basilicum toe. De steeltjes maken de pesto draderig en onprettig dus die kun je beter weglaten. Hak nog kort om de basilicum niet helemaal kapot te maken.
• Voeg nu de kaas toe en meng op hele lage snelheid of meng met een lepel.
• Tenslotte roer je de overgebleven 10 g pijnboompitten door de pesto.

Verrukkelijk! En zeker wel een paar weken houdbaar in de koelkast. Maar meestal is de pesto al veel eerder op.

De kinderen genieten enorm van de mogelijkheid om zelf hun maaltijd te kunnen samenstellen.  De jongste thuis bijvoorbeeld kiest voor de krulletjes met rode saus, spinazie en balletjes. Het is een heel fijn begin van ons weekend.


Geen opmerkingen: