zaterdag 26 januari 2013

Tijd voor taart



Het is zo'n zaterdag dat je zeker weet dat het tijd is voor taart. Lekkere appeltaart, wel te verstaan. Deze week las ik op Lekker en Simpel een recept voor cake met gecondenseerde melk. En deze week las ik ook een recept Uit Pauline's Keuken voor Dulce de Leche van gecondenseerde melk.
Gewoon te interessant om te negeren. Ik ken gecondenseerde melk eigenlijk niet anders dan uit Engeland waar het regelmatiger gebruikt wordt dan bij ons in de keuken. Toen vond ik dat een vreemd trekje van die Britten, maar nu was ik geïntrigeerd.
Eerst een blikje in een grote pan met water opzetten, zodat het na 3 uur Dulce de Leche geworden zou zijn. Dulce de Leche? Ja, Dulce de Leche. Zoet van melk betekent het en is Argentinië's meest favoriete zoetigheid. De Argentijnen smeren het op brood, crackers, fruit of eten het zo uit de pot. Het wordt gebruikt in alle soorten gebak en koekjes. Dus waarom kennen wij het niet? Geen idee! En een calorie-bom? Gelukkig valt dat wel mee. Het bevat minder calorieën dan chocoladepasta.
Ondertussen een appelcake gemaakt als variatie op het recept van Lekker en Simpel.
Beiden werden een groot succes!

Appelcake met gecondenseerde melk

Ingrediënten:
3 grote appels, geschild en in blokjes
2 tl kaneel
1 blikje gecondenseerde melk
50 g boter, op kamertemperatuur
3 eieren
1 tl vanille-extract
150 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
boter om in te vetten
paneermeel voor de taartvorm

Bereidingswijze:
• Oven voorverwarmen op 180°.
• Taartvorm van ca. 24 cm doorsnede invetten in met paneermeel bedekken.
• Appelstukjes met kaneel bedekken en wegzetten tot gebruik.
• Klop de boter samen met de eieren tot een luchtig geheel.
• Voeg de inhoud van het blikje toe en mix weer tot het een mooi romig beslag wordt.
• Mix het vanille-extract en de bakpoeder erdoor.
• Tenslotte mix je het zelfrijzend bakmeel voorzichtig erbij. Pas op want het stuift behoorlijk! Rustig mixen dus en kleine beetjes tegelijkertijd toevoegen.
• Taartvorm vullen met het beslag.
• Appelstukjes verdelen over het beslag. Ze zullen tijdens het bakken zakken in de cake.
• Zet de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak de cake ca. 50 minuten.
• Buiten de oven af laten koelen.

Een heerlijke taart met of zonder slagroom. Geniet ervan!

Dulce de Leche

Ingrediënten:
1 blikje gecondenseerde melk, ongeopend
grote pan met water

Bereidingswijze:
• Zet het blikje in de pan met water. Zorg dat het blikje goed onder water staat en blijft staan tijdens het koken.
• Breng het water aan de kook en zet dan op een heel laag vuurtje, zodat het net aan de kook blijft.
• Deksel op de pan en 3 tot 4 uur koken. De kleur wordt meer donker als je het langer laat koken en de caramelsmaak iets sterker. Dus de kooktijd is afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
• Blikje af laten koelen en overdoen in een potje. Ik heb het in het blikje gelaten en afgedekt in de koelkast gezet.
• Enkele weken houdbaar in de koelkast. Mits het niet opgegeten is voordat er weken voorbij zijn natuurlijk....

Geniet van je zoete beleg of gebruik het in een muffin of taart of zo.


Geen opmerkingen: