woensdag 16 januari 2013

Havermoutkoekjes

Brrrr wat is het koud! Het heeft vannacht gevroren dat het kraakte. Her en der valt het E-woord alweer, want als het een paar nachten vriest, wordt half Nederland hyper om wat er wellicht zou kunnen gebeuren in Friesland... Zelf ben ik geen schaatser en hou ik niet van de kou en verlang ik alleen maar heel erg naar het voorjaar. Toch zijn dagen als vandaag niet zo erg met vrieskou en een, weliswaar nog mager, zonnetje. Bovendien is het al goed te merken dat de dagen lengen. Al een stuk later gaan de lampen in huis aan.
In elk geval is het fijn om het binnen warm en gezellig te hebben als de zon eenmaal is verdwenen. Dus tijd om koekjes te bakken. Heerlijke koekjes die me doen denken aan mijn studietijd in Amerika. De cultuurshock had ook zulke lekkere verrassingen, zoals deze cookies.

Havermoutkoekjes

Ingrediënten:
225 g margarine of boter (ik gebruik het liefst Wajang omdat er geen koemelk in zit)
250 ml aangestampte bruine basterdsuiker (Amerikanen meten in volume en niet in gewicht!)
125 ml rietsuiker
375 ml zelfrijzend bakmeel
1 volle tl kaneel
snufje zout
725 ml havermout
250 ml rozijnen
2 eieren
1 tl vanille-extract

Bereidingswijze:
• Oven: 200° C
• Roer het zelfrijzend bakmeel, kaneel en zout goed door elkaar.
• In een grote kom met de mixer boter en suiker heel romig kloppen. Voeg het vanille-extract toe en klop het er doorheen. Doe dan de eieren een voor een erbij en klop tot een mooi romig geheel.
• Voeg voorzichtig het bakmeelmengsel toe. Het kan erg stuiven als je teveel ineens toevoegt!
• Tot slot de havermout en de rozijnen erdoor roeren. Niet meer mixen, want dan gaan de rozijnen kapot.
• Schep het beslag op een met bakplaat met bakpapier. Het bakpapier moet niet ingevet worden!
• Bak de cookies 12-15 min of totdat ze goudbruin zijn. Dit kan per oven verschillen.
• De bakplaat uit de oven halen en een minuut of zo laten afkoelen. Daarna de cookies van de bakplaat halen en op een rek verder af laten koelen.

Geniet van deze ouderwets zalige koekjes! Ze zijn het lekkerst als ze zacht zijn en niet knapperig. Heerlijk bij de open haard met je voeten in van die warme pantoffels of gewoon als je opgedoft op kantoor zit bij je kopje koffie.

Geen opmerkingen: