dinsdag 15 januari 2013

Satésaus, maar dan wel zelfgemaakt!

In afwachting van het journaal zien we een reclame-blok voor Wijko satésaus. Er zijn blijkbaar 3 verschillende smaken: kokos, ketjap en pittig. Tja, zegt mijn zoon van 16: "Alsof je 3 van die emmers gaat kopen!" "Helemaal niet zo lekker", zegt mijn jongste. "Jouw satésaus smaakt het allerlekkerst!".
Daarom hier voor iedereen een onvervalst succesrecept voor zelfgemaakte satésaus.

Satésaus, maar natuurlijk wel zelfgemaakt

Ingrediënten:

1 el olijfolie
1 tl suiker
1 tl gemalen komijn
 11/2 tl gemalen koriander
1 tl sambal
1 kleine ui, superfijn gesneden
1 teentje knoflook, superfijn gesneden
3 el pindakaas met stukjes (of meer indien nodig)
150 ml groentebouillon
scheutje ketjap manis
1 tl maggi


Bereidingswijze:
• Verhit de olijfolie in een steelpan (met anti-aanbaklaag).
• Laat de suiker voorzichtig karameliseren. Pas op dat het niet verbrand!
• Voeg komijn, koriander toe maar zonder dat het op de suiker/ karamel komt. Tegelijkertijd karameliseert de suiker verder en gaan de specerijen heerlijk geuren. Voeg dan de ui toe en roer alles goed door elkaar. Laat de ui fruiten totdat er lichtbruine randjes ontstaan.
• Voeg de sambal en knoflook toe en laat nog even meebakken.
• Voeg nu de pindakaas toe en laat zachtjes smelten.
• De bouillon mag nu voorzichtig toegevoegd worden. Roer alles tot een mooie saus. Mocht de saus te dik worden dan mag er nog wat water toegevoegd worden. Mocht de saus te dun uitgevallen zijn dan mag er nog wat pindakaas bij.
• Tot slot mag de ketjap en de maggi erbij. De kleur wordt hier ook nog iets intenser van.

Fijn aan deze saus is dat je precies weet wat erin zit. Maar ook dat je de smaak kunt aanpassen aan wat je zelf (of je kinderen) lekker vindt. Meer of minder sambal. Meer of minder zoute smaak. Meer pindakaas of juist minder. Elke keer dat ik het maak, smaakt het anders. Dat is misschien ook wel juist zo fijn aan zelfgemaakt eten. Geen pakjes, geen emmers, geen wazige E-nummers, geen rare ingrediënten.

Geen opmerkingen: