vrijdag 1 februari 2013

Zelfgemaakte patatjes met homemade falafel-burgers

Vrijdagmiddag is toch wel mijn favoriete dagdeel van de week. De werkweek afgelopen en het weekend nog niet begonnen. Zeker in deze tijd van het jaar als de lampen binnen toch al op tijd aan gaan en de verwarming lekker warm begint te worden. Gezellig in huis.
Dan is het ook juist de dag van de week dat ik het leuk vind om iets te maken voor de avondmaaltijd dat meer tijd kost dan de meeste gerechten. Vandaag staat falafel-burger op het menu, uit het kookboek van Delia. En daarbij eten we dan zelfgemaakte patatjes.

Falafel-burger

Ingrediënten:
1 blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
1 el gedroogde peterselie of verse gehakte peterselieblaadjes
2 el vloeibare boter om in te bakken (bijv. van Alpro Soja)
1 rode ui, gesnipperd
3 knoflookteentjes, fijngesnipperd
1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden
1 grote tl gemalen komijn
1 grote tl gemalen koriander
1 tl turmeric
1 tl chilivlokken
2 el dikke yoghurt

Bereidingswijze:
• Verhit de boter in een koekenpan. Als de boter warm genoeg is, doe je de ui, knoflook, chilivlokken en paprika erbij. Fruit dit zachtjes gedurende ca. 5 minuten.
• Voeg dan de komijn, koriander en turmeric toe. En roer goed door. Laat het geheel nog een klein minuutje fruiten.
• Laat het uimengsel iets afkoelen.
• Doe de kikkererwten met peterselie in een hakmolen of keukenmachine en maal het kort. De kikkererwten moeten wel gehakt zijn maar geen puree. Beetje uitproberen dus.
• Voeg de kikkererwten en het uimengsel bij elkaar, voeg de yoghurt toe. Meng het geheel goed door en vorm er 4 burgers van.
• Je kunt de burgers hierna nog door een losgeklopt ei halen en wentelen in volkorenmeel.
• Bak de burgers in wat vloeibare boter heerlijk bruin en gaar.

Zelfgemaakte patatjes

Ingrediënten:
1 kg vastkokende aardappels
maïzena
zonnebloemolie

Bereidingswijze:
• Schil de aardappels en snij ze in plakken en daarna in repen. Dat zijn dus patatjes!
• Was de reepjes aardappel en dep ze droog met keukenpapier.
• Wentel de patatjes door een beetje maïzena.
• Verhit de zonnebloemolie in een wokpan, frituurpan of friteuse tot ca. 140°.
• Doe de reepjes in de olie en frituur ze kort. Haal ze uit de pan en dep ze weer af met keukenpapier.
• Verhit de olie verder tot ca. 180°.
• Frituur nu de patatjes tot ze gaar en bruin zijn. Dit duurt maar een paar minuten gelukkig.

Heerlijk zo'n falafel-burger met je patatjes, wat sla erbij en smullen maar!

Geen opmerkingen: