zondag 17 februari 2013

Appelcake met walnoten

Het is stil in huis, want de kinderen zijn alledrie op pad. Krokusvakantie, heette dat vroeger en nu voorjaarsvakantie. Krokusvakantie is eigenlijk leuker. De krokussen komen nu uit de grond en bloeien op beschutte plaatsen ook al. Voorjaarsvakantie klinkt zo algemeen en niets zeggend. Een beetje afstandelijk zelfs.
Ik heb vanmorgen lekker wat gedaan: opgeruimd en zo. Vanmiddag is zo'n luie zondagmiddag. Ik geniet van grote mokken Sleepytime-thee en zit met mijn benen op de bank te lezen in de nieuwste Happinez. Maar helemaal stilzitten kan ik toch niet. Ik besluit een cake te maken, omdat ik dat lekker vind ruiken, lekker vind smaken en omdat het de kinderen het gevoel zal geven dat ze blij zijn weer thuis te komen. Thuis waar het ruikt naar appeltaart of appelcake.

Appelcake met walnoten

Ingrediënten:
80 gr walnoten, geroosterd en gehakt
500 gr appels, geschild en in stukjes
2 tl kaneel
200 gr (spelt)bloem
1 1/2 tl bakpoeder (wijnsteenpoeder)
1/4 tl zout
150 gr margarine of boter, zacht
2 eieren
1/2 tl vanille-extract
2 el (soja)melk

Bereidingswijze:
• Verwarm de oven voor op 180°. In de opwarmende oven rooster je de walnoten. Daarna kort laten afkoelen en in stukken hakken.
• Beboter een bakvorm van 20 x 20 cm of 18 x 24 of zoiets en bestrooi het daarna met paneermeel. Dit geeft een lekker korstje (ik vind het beter dan bestuiven met bloem)
• De geschilde en in stukjes gesneden appel bestrooien met het kaneelpoeder. Dit voorkomt meteen dat de appel bruin wordt.
• In een kom de bloem, bakpoeder en zout mengen. Het bloem zeven voor een mooier resultaat.
• In een andere kom de boter en suiker lekker romig kloppen met een mixer op de hoogste stand.
• Voeg nu de eieren een voor een toe, terwijl je zorgt dat ze goed romig meegeklopt worden.
• Zorg er tijdens het mixen/mengen steeds voor dat je de randen van de kom met een spatel schoonmaakt, zodat alles goed gemengd wordt en niets aan de randen blijft hangen.
• Mix nu de melk en het vanille-extract erdoor.
• Zet de mixer stil en voeg de helft van het bloemmengsel toe. Zet de mixer op de allerlaagste stand en meng de ingrediënten rustig door elkaar. Zo stuift het niet tot nauwelijks. Als het goed gemengd is kan de mixer nog een minuutje op een hogere stand.
• Mix de tweede helft van het bloemmengsel op eenzelfde manier tot beslag.
• Roer nu de appelstukjes en de walnoten door het beslag en doe dit beslag in de bakvorm.
• Plaats de bakvorm in de oven en bak gedurende ca. 45 minuten.
• Controleer met bijv. een breinaald of de cake al gaar is door de naald schuin in het midden door de cake te steken. Blijft de breinaald schoon dan is de cake gaar.

Als de cake afgekoeld is zal deze vast niet lang bewaard blijven. Genieten maar!

Geen opmerkingen: