Maar die geuren.... oh heerlijk!
Nooit geweten dat al die verschillende peperkorrels van een en dezelfde plant komen. Het verschil zit in het wel of niet drogen en de manier van drogen. Grappig, hè?
Koken als een Afrikaan komt neer op koken zoals het zou moeten: op gevoel, smaak, geur en kleur.
Bonen met kokossaus uit Zanzibar
Ingrediënten:
6 el olie
450 g bataten, in blokjes van 2 cm
1 grote ui, gesnipperd
6 tenen knoflook, geperst
5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 zwarte peperkorrels, grof gemalen
6 kruidnagels, grofgemalen
4 kardemompeulen, opengemaakt
2 tl kurkuma
6 groene chilipepers, overlangs in vieren gesneden
vanwege de kinderen gebruik ik 1 groene peper en 1 groene paprika
handvol vers korianderblad of platte peterselie
400 ml kokosmelk (blik)
450 g gare bonen (bijvoorbeeld oog- of pintobonen)
zeezout
Bereidingswijze:
• Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan, wokpan of braadpan en bak hierin de bataten tot ze bijna gaar zijn. Houd de bataat daarna even apart.
• Verhit de andere helft van de olie en bak hierin de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn. Voeg alle specerijen, de chilipepers, paprika en koriander/peterselie toe en roerbak 3 minuten.
• Voeg de kokosmelk, bataten en bonen toe. Laat alles zachtjes sudderen tot de bataten gaar zijn. Breng op smaak met zout.
• Serveer met pilau-rijst en een salade.
Als je nou ooit nog een toetje maakt met vanille erin, denk dan nog eens aan deze foto. De vanilleplant is een klimplant die een ondersteunende boom of struik nodig heeft. Op Zanzibar komt de vanille niet van oorsprong voor, maar werd geïmporteerd vanuit Madagascar. Vandaar dat op Zanzibar elke vanillebloem met de hand moet worden bestoven. Dan begrijp je dus ook beter waarom vanille een dure specerij is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten