vrijdag 22 februari 2013

Bonen met kokossaus uit Zanzibar

Het eiland Zanzibar geurt van alle specerijen-plantages. Zelf had ik een heel ander idee bij het woord plantage dan wat ik zag in Afrika. De specerijen-plantages op Zanzibar zien er niet uit als de stereotype plantage met rijtjes van dezelfde planten. Nee, je herkent het nauwelijks als een plantage, omdat het lijkt op een soort bos. Allemaal verschillende bomen, struiken en planten staan door elkaar. Hierdoor is er altijd wel een specerij dat geoogst kan worden. Heel effectief en ook heel mooi om te zien. Ook voorziet de ene boom in de benodigde schaduw voor de andere etc.
Maar die geuren.... oh heerlijk!
Nooit geweten dat al die verschillende peperkorrels van een en dezelfde plant komen. Het verschil zit in  het wel of niet drogen en de manier van drogen. Grappig, hè?
Koken als een Afrikaan komt neer op koken zoals het zou moeten: op gevoel, smaak, geur en kleur.

Bonen met kokossaus uit Zanzibar

Ingrediënten:

6 el olie
450 g bataten, in blokjes van 2 cm
1 grote ui, gesnipperd
6 tenen knoflook, geperst
5 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 zwarte peperkorrels, grof gemalen
6 kruidnagels, grofgemalen
4 kardemompeulen, opengemaakt
2 tl kurkuma
6 groene chilipepers, overlangs in vieren gesneden
   vanwege de kinderen gebruik ik 1 groene peper en 1 groene paprika
handvol vers korianderblad of platte peterselie
400 ml kokosmelk (blik)
450 g gare bonen (bijvoorbeeld oog- of pintobonen)
zeezout

Bereidingswijze:
• Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan, wokpan of braadpan en bak hierin de bataten tot ze bijna gaar zijn. Houd de bataat daarna even apart.
• Verhit de andere helft van de olie en bak hierin de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn. Voeg alle specerijen, de chilipepers, paprika en koriander/peterselie toe en roerbak 3 minuten. 
• Voeg de kokosmelk, bataten en bonen toe. Laat alles zachtjes sudderen tot de bataten gaar zijn. Breng op smaak met zout.
• Serveer met pilau-rijst en een salade.

Als je nou ooit nog een toetje maakt met vanille erin, denk dan nog eens aan deze foto. De vanilleplant is een klimplant die een ondersteunende boom of struik nodig heeft. Op Zanzibar komt de vanille niet van oorsprong voor, maar werd geïmporteerd vanuit Madagascar. Vandaar dat op Zanzibar elke vanillebloem met de hand moet worden bestoven. Dan begrijp je dus ook beter waarom vanille een dure specerij is.

Geen opmerkingen: