woensdag 13 februari 2013

Walnoten-kaneelcake

Soms heb je van die dagen dat je gewoon een cake MOET bakken. Niet omdat ik me zielig voel of juist feestelijk of zo, maar gewoon omdat het zo'n dag is. Het ruikt heerlijk tijdens het bakken, het is prachtig als de cake staat af te koelen en geweldig om het eerste plakje te eten als de cake nog iets warm is.
Kaneel is zo'n specerij dat echt bij de winter hoort. Hoewel ik in de zomer ook enorm kan genieten van kaneel. Op Zanzibar noemen ze kaneel "Mother of all Spices". Ik begrijp wel waarom.

Walnoten-kaneelcake

Ingrediënten:
190 gr boter of margarine (ik gebruik Wajang)
190 gr suiker (bijv. witte basterdsuiker)
3 eieren
190 gr (spelt)bloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
2 el kwark, yoghurt of sour cream
1 tl vanille-extract
2 tl kaneel
50 gr walnoten (eventueel grof gehakt)

Bereidingswijze:
• Verwarm de oven op 180° voor.
• Vet een cakevorm in en bestuif dat met paneermeel (vind ik lekkerder dan bloem).
• Klop in een grote kom de boter met de suiker in ca. 5 minuten heel romig. Gebruik een spatel om de randen steeds schoon te schrapen zodat alles goed gemengd wordt.
• Doe de eieren één voor één bij het mengsel. Zorg dat het ei goed meegeklopt is met het botermengsel voordat je het volgende ei erbij doet. Ook hierbij weer de randen goed schoonmaken en mengen.
• Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder en kaneel. Zeef de bloem voor een nog luchtiger resultaat.
• Voeg de helft van het bloemmengsel aan het boter-suiker-eimengsel toe en klop op de laagste stand van de mixer goed door elkaar. Voorzichtig want anders zit je hele keuken onder bloemstuifsel!
• Voeg nu de andere helft toe en mix weer heel voorzichtig tot een mooi homogeen beslag.
• Roer tenslotte de kwark, walnoten en vanille door het beslag.
• Giet nu het beslag in de cakevorm en bak de cake in ca. 60 minuten gaar. Controleer door een breinaald schuin in de cake te steken. Blijft de breinaald schoon dan is de cake gaar.
• Pas op: bij cake bakken nooit de ovendeur openen voor de voorgeschreven baktijd!

Kaneel, walnoten en warme cake zijn een prima middel tegen de winterblues! Geniet ervan.

Geen opmerkingen: